Instead of jumping to get rid of the plant though, why not take advantage of its many uses? Among the many yellow woodsorrel uses is a traditional role in daily food preparation. The genus, Oxalis, means “sour.” This is a reference to the tangy flavor of the leaves, stems, and flowers – hence its common name of sourgrass. The plant makes an excellent tea by steeping leaves in boiling water for five-ten minutes. The resulting drink may need to be sweetened much like lemonade.
This wild plant is full of Vitamin C. It contains potassium oxalate and oxalic acid which can be dangerous to people with kidney problems, gout, and arthritis. However, in minor consumption, ill effects are rare. As a medicinal, woodsorrel has been used topically to cool skin, soothe the stomach, as a diuretic, and astringent.
The plant is also useful in treating scurvy, fever, urinary tract infections, sore throats, nausea, and mouth sores. It supposedly helps cleanse blood, and some believe it can help in cancer cases. The flowers are a historical source of orange yellow dye. Disclaimer: The contents of this article is for educational and gardening purposes only. Before using or ingesting ANY herb or plant for medicinal purposes or otherwise, please consult a physician, medical herbalist or other suitable professional for advice.
괭이밥 종류 중에서 <큰괭이밥>이라고 하지요.
물론 이것도 종류가 참 많습니다.
어렸을 때, 들에서 괭이밥 많이 뜯어 먹었지요.
신맛이 많이 납니다. 그래서 영어 이름도 Oxalis acid인데, 뒤의 acid가 산을 말하잖아요.
서양인들은 우리 한국인들과 사용하는 방법이 많이 다릅니다.
서양에서는 tikoho 님 설명에서 처럼 끓여서 차를 만들어 마시기도 하고, 주스를 만들어 마시기도 합니다.
이 괭이밥은 매우 열에 약하기 때문에 데쳐서 나물을 무치거나 국을 끓이거나 하면 꽝입니다. ㅎㅎ
저는 샐러드 재료로 사용하면 새콤하니 좋습니다.
아침에 빵에 채소 넣을 때, 몇 가닥 같이 넣기도 하고요.
그냥 날 것으로 씹어도 상큼하고요.
영양소? 비타민이 풍부하고 철분도 많고요.
그런 것보다는 기분이 좋습니다.
번식력이 엄청 좋아서 전부 제거하기를 포기했고 이놈들이 질경이, 민들레처럼 강한 놈들이니 뭔가 약 성분 있는 애들이라 생각은 들면서 쓸모가 있다면 수확을 한다 생각하고 일을 하면 억울하지는 않을 것 같았습니다.
먹을게 없어서가 아니라 이놈들과 싸우는 시간이 너무 억울해서 자위를 해보려고 합니다.
작은목동님 말씀 들어 보니 독초는 아니고 나름대로 좋은 점도 있군요.